Identificats els agressors blavers del Yomus del passat 9 d’octubre

Han estat identificats alguns dels principals autors de les agressions protagonitzades per la ultradreta blavera valenciana el passat 9 d’octubre a València, quan es disposava a iniciar el seu recorregut la tradicional manifestació del dia nacional del País Valencià.

Les agressions més brutals, van ser protagonitzades per  neonazis, majoritàriament adscrits a la penya ultra Yomus, del València CF.

Aconseguir identificar els principals agressors, als quals tothom ha posat cara gràcies a les imatges explícites difoses per les xarxes socials, mitjans digitals i cadenes de televisió, ha estat gràcies a la col·laboració ciutadana que ha aportat una ingent quantitat de dades als serveis jurídics, davant la inacció policial.

La Delegació del Govern de València assegura haver detingut i identificat a tres dels agressors de la tarda del passat dilluns 9 d’octubre, encara no han facilitat la seva filiació.

Les identificacions són molt nombroses, però no tots ho són per actes violents directes, sinó també per la seva presumpta relació amb delictes vinculats amb els drets fonamentals, com ho és el de manifestació, o els delictes d’odi, incitació a la violència i altres. Afers aquests que concretaran la setmana que ve les organitzacions integrades en la Comissió 9 d’Octubre, segons ha informat el portaveu d’Acció Cultural del País Valencià Toni Gisbert.

Juan Manuel Bustos Vázquez. 41 anys. Veí de València

La seva brutal agressió a una jove parella a l’avinguda de l’Oest de València va obligar, per la seua despietada violència, a tallar el senyal en directe del programa “más vale tarde”, de La Sexta, per estar en ple “horari infantil”. Vestia un estranys pantalons diverses talles més grans i portava botes militars. Durant el desenvolupament de tota la manifestació no hi va haver moment en què no protagonitzés algun incident. Es tracta del primer ultra a ser detingut per la Policia i poc més tard posat en llibertat després de prestar declaració (!). El seu domicili es troba a escassos metres de la caserna de Zapadores, seu de la UIP i el CIEs.

Vicente Javier Estruch Corts. “El Alfarrasí”. 42 anys. Veí d’Alfarrasí (València)

El Alfarrasí (també conegut com “cap de pot”) és l’actual líder de “Yomus” i amb un historial violent conreat a gimnasos, vinculat a la ultradreta valenciana, ex vigilant de seguretat i vell conegut dels cossos policials. Crida l’atenció el seu tatuatge de Hitler a la cuixa dreta.

És un altre element protagonista destacat en les agressions sofertes pels participants en la manifestació. Se li situa en almenys cinc accions violentes i sempre en companyia d’altres membres de Yomus. Una de les armes usades va ser un pal amb una bandera que va utilitzar per colpejar a diverses de les seves víctimes que amb dificultat van poder defensar-se de l’agressió. I també va usar el pal com a llança amb la intenció de fer el major mal possible.

Es va burlar de les crítiques als fets violents en el seu compte de twitter, però després de ser detingut va bloquejar tots els seus perfils a les xarxes socials, tant els personals com els professionals, ja que aquest regenta un gimnàs a Benigànim, l’Sparta Gym (anteriorment Elite Sport).

Rubén Año Año. 26 anys. Veí de Llombai (València)

Membre “pijo” dels Yomus i extraordinàriament violent. Se li situa en almenys quatre agressions, segons els vídeos i els testimonis d’algunes de les seves víctimes. És un dels que van atacar el fotògraf del diari El País, al qual entre dos primer i un tercer després van acorralar per intentar prendre-li la càmera de fotos. No ho van aconseguir.

També és un dels agressors de la parella a la qual peguen a terra, i forma part a continuació de la canilla que es va enfrontar al jove que els va plantar cara pel seu covard agressió. Imatges vistes a tot el món. Aquest mateix dia va esborrar el seu compte de Facebook.

Néstor Franco Castelló. 26 anys. Veí de Daimús (València)

És l’altre agressor del fotoperiodista d’El País i participant en almenys tres agressions recollides per les càmeres de televisió i premsa. Conegut com “Néstor Gandia” a les xarxes socials, és el líder dels Gandiblues, els ultres del Gandia CF i íntim de la cúpula dels Yomus. Té antecedents policials diversos per violència i agressió. Entre aquestes, l’agressió -en companyia d’altres ultres del seu Peña- a cinc persones, quatre d’ells menors d’edat, que acudien al maig de 2014 a les «trobades pel valencià» de Benirredrà. Aquest mateix dia havia participat amb els ultres del GAV a València en una manifestació anticatalanista.

Francisco José Sargues Muñoz. 47 anys. Veí d’Albal (València)

Identificat clarament com a agressor d’un periodista que gravava en vídeo escenes des de dins de la manifestació. Després insultar i amenaçar-davant desenes de testimonis es va abalançar sobre ell colpejant-a la cara i trencant-li el telèfon mòbil. Durant l’agressió anava acompanyat de membres del grup ultra “Defen Valencia” [SIC]. Sargues és militant de “Avant Albal”, una organització regionalista blavera de la seva localitat de residència. El seu partit té dos regidors; ell ocupava el tercer lloc en la candidatura i no va resultar electe.

Victor Manuel Ramos Calvo. 29 anys. Veí de Sagunt (València)

Aquest és un altre actiu membre de Yomus conegut a Sagunt, encara que és veí de la localitat veïna de Canet de Berenguer. Participa al costat de Rubén Año, El Alfarrasí i altres no identificats encara, en l’agressió a cops de peu a una parella en els voltants de la plaça de Sant Agustí, abans de començar la manifestació. Regenta la “Pizzeria Churreria Mare Nostrum”, al port de Sagunt, un dels llocs de trobada dels Yomus per veure per TV els partits del València CF.

Font: Diario Público (13/10/2017)

Nota: si algun lector té dades que puguen ajudar a la identificació d’altres agressors, poden posar-se en contacte amb aquesta web de manera confidencial.

Actualització 17/10/2017:  gràcies la unió de periodistes i al moviment contra la intolerància, han estat detingudes vuit violents (set són espanyols i un romanès), entre d’ells Vicente Javier Estruch i Néstor Franco Castelló. De la resta no s’ha concretat la identitat.

Aquesta entrada ha esta publicada en Blavers. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.